Bijna niemand ontkomt eraan om eens een eigen auto te kopen. De meeste auto’s verwisselen tweedehands van eigenaar. Sommige gaan langs een (merk)dealer, maar de meeste mensen kopen een auto particulier. Kopen via een bedrijf kan verstandiger zijn dan particulier. De prijs is vaak wat hoger, maar doorvoor staat wel een garantie tegenover. Let bijvoorbeeld op of de verkopende partij BOVAG garantie aanbiedt.
Bij het particulier kopen van een auto is het belangrijk scherper op te letten. Let daarom zeker op onderstaande tips bij het kopen van een tweedehands auto:
Auto bekijken
Het eerste wat je doet bij een tweedehands auto aanschaffen is om de auto lopen en kijken of je dingen ziet. Let vooral op de volgenden punten.
- Krassen en deuken – een auto met krassen, deuken en beschadigde velgen wijst op een slecht verzorgde en onderhouden auto.
- Boekjes aanwezig – Zijn de instructie en onderhoudsboekjes aanwezig? Vraag er naar en kijk er ook zeker in. Geloof de verkoper niet enkel op zijn blauwe ogen.
- Kleur lak – is de lak nog netjes of al enigszins versleten. Auto’s met minder mooie lak hebben vaak altijd buiten gestaan en zullen ook iets sneller roesten.
- Vraag om kentekenbewijs deel III – Kan het kentekenbewijs of overschrijvingsbewijs getoond worden? Als dat niet zo is kan het zijn dat de auto oneerlijk verkregen is.
- (Niet zichtbare) schade – Zijn er onderdelen in de auto (in kofferbak of onder de motorkap) zonder verf of zelfs met een afwijkende kleur? In dat geval is iets rechtgetrokken of zelfs vervangen. Iets wat de vraagprijs van de auto sterk doet dalen. Al moet je afvragen of iemand die oneerlijk over de schade is, wel eerlijk is over de rest van de auto.
- Kilometerstand – Het aantal kilometers heeft sterke invloed op de prijs van de auto. Er wordt dus wel eens mee gefraudeerd. Simpele controle kan door te kijken of slijtage interieur past bij de kilometers van de auto of NAP te vragen.
Status auto
Je hebt de auto goed bekeken en optisch is alles in orde. De volgende stap is goed letten op minder goed zichtbare zaken. Hanteer daarvoor de volgende punten.
- Banden – zijn de (winter)banden nog in orde? In hoeverre zijn deze versleten.
- Merk banden – zitten er meerdere merken/typen banden onder de auto of zijn het gelijke banden
- Reserveband – is er een aanwezig en in goede staat?
- APK – loopt de APK snel af? Koop nooit een auto zonder APK of wanneer deze spoedig afloopt. Vraag de verkopende partij de auto APK te keuren voor aflevering.
- Grote beurt – wanneer was de laatste grote beurt? Daarbij zijn normaliter bouchies, olie, oliefilter, benzinefilter, etc vervangen.
- Kleine beurten – heeft de auto regelmatig kleine beurten gehad?
- Distributieriem – wanneer is de distributieriem vervangen? Dat moet na een bepaald aantal kilometers of naar een bepaald aantal jaren. Dit is een grote kostenpost! Let er dus goed op. De exacte jaren en kilometers zijn in het onderhoudsboekje te vinden.
- Laatste eigenaar – wanneer heeft de laatste eigenaar de auto gekocht? De hoeveelste eigenaar is hij/zij? Zeker bij een auto van een bedrijf kopen is dit een nuttige tip. Als een auto bijvoorbeeld al 8 maanden bij een bedrijf staat kunnen ze de auto lastig verkopen. Dat versterkt je onderhandelingspositie. Dit is gemakkelijk te bekijken via bijvoorbeeld de kenteken check van de VWE. Ook andere voertuiginformatie kan daar gevonden worden op basis van het kenteken.
- Olie – trek de oliepeilstok uit de motor. Is de olie schoon (of erg donken en papperig)? Koop geen auto waar de olie dik en donker van is. Dat kan duiden op een motorisch probleem.
- Remblokken en remschijven – zit er nog voldoende voering op de remschijven? Zijn de remschijven nog recht of zit er aan de buitenzijde een dikke braam. Dat duidt op versleten remblokken en/of remschijven.
- Als de auto op zomerbanden rijdt; worden er winterbanden bijgeleverd? Vaak niet het geval bij een auto via een bedrijf, soms wel particulier. Door afwijkende bandenmaten kunnen winterbanden vaak niet gebruikt worden bij een vervangende auto. Dat zorgt dat winterbanden voor relatief weinig geld overgenomen kunnen worden. Let wel op het minimale profiel van de winterbanden!
Auto testen
Nu je ook weet dat de status van de auto goed is lijkt het allemaal de goede kant op te gaan. Het is tijd om in de auto te stappen en te letten op de laatste punten.
- Deurvergrendeling -werkt de automatische deurvergrendeling (indien aanwezig). Controleer alle deuren en kofferbak.
- Storingslampjes – branden er lampjes op het dashboard nadat de auto gestart is (dat indiceert een storing). Koop geen auto met motorstoringen, etc. Als het geen naam mag hebben volgens de verkoper kan hij het ook zelf oplossen voor de verkoop.
- Knopjes, etc – Gaan de ramen gemakkelijk open en dicht, werkt de verwarming, wordt de airco snel koud, doet alle verlichting het?
- Starten – een auto die moeilijk start heeft een probleem. Als het lang duurt voordat de auto aanslaat een motorisch probleem en als de startmotor moeilijk rondgaat is de accu waarschijnlijk kapot.
- Loopt de motor stationair op een gelijk toerental (geen grote afwijkingen)
- Getik in de motor – Als je getik in de motor hoort is dat geen goed teken. Misschien een probleem met de kleppen, misschien heeft de auto eens met te weinig olie gereden. Al met al problemen die zeer kostbaar zijn om te repareren.
- Koppeling in orde – Trek eens op in een hogere versnelling of rijd 40 en zet de auto in de 4e versnelling. Geef dan gaf. Lukt dat? Zo niet kan de koppeling of drukgroep slecht zijn. Iets wat financieel niet leuk is om te vervangen…
- Schakelen – Verwisselt de auto gemakkelijk van versnelling of gaat het stroef? Dat laatste geeft een versleten versnellingsbak aan of een oude versnellingsbakolie. Test bij stilstand ook of er speling in de pook zit van links naar rechts, terwijl de auto in de 3e versnelling staat. Speling duidt op slijtage.
- Afwijking tijdens rijden – rij op een rechte weg en houd je handen iets van het stuur gaat de auto nog steeds rechtdoor of wijkt deze af. Soms iets kleins als uitlijning, soms iets groots of een kromme auto (door schade) en daarmee gevaarlijk!
- Afwijking tijdens remmen – rij op een rechte weg en rem langzaam. De auto moet rechtdoor gaan tijdens het remmen en niet afwijken.

Alles in orde?
Als alles in orde is heb je er zoveel mogelijk aan gedaan om een goede koop te doen. Er kunnen altijd onvoorziene zaken optreden, maar dat was dan nagenoeg niet te voorzien. Ook niet door de verkoper. Als de auto op een aantal punten niet goed is moet je sterk gaan afvragen of het wel een goede koop zal zijn…