Het belang van goede winterbanden voor de veiligheid is niet te onderschatten. WelkeWinterbanden.nl vraagt Eddie Borgers, oud Nederlands Rallysprint Kampioen in de klasse N3, om zijn kijk op winterbanden.
Eddie Borgers: Winterbanden zijn inderdaad zeer belangrijk. Niet enkel winterbanden, maar eigenlijk altijd de juiste banden voor de juiste omstandigheden. In het racen bieden de juiste banden een absolute meerwaarde ten opzichte van de concurrentie. Natuurlijk gaat iemand die serieus met racen bezig is een stap verder dan met wegbanden, maar het resultaat is hetzelfde. De juiste banden zorgen voor de beste wegligging.
Naar een doorsnee race werden er daarom ongeveer 18 banden meegenomen. Twee sets slicks met verschillende compound (hardheid), intermediates en regenbanden. De slicks waren vrij zachte banden met weinig profiel, voor zoveel mogelijk contact met het wegdek. Intermediates zijn voor vochtig wegdek met af en toe een plas die water beter afvoeren dan slicks, terwijl de regenbanden gebruikt werden bij constante regen en veel water op het wegdek. De keuze daarin is zeer belangrijk, omdat:
- Te zachte slicks bij warm weer kunnen zorgen dat de banden te warm worden en grip verliezen. De temperatuur is dus erg belangrijk voor de keuze slick.
- Bij regen bieden slicks zeer weinig grip. Die banden zijn niet gemaakt voor het afvoeren van water. Slicks terwijl het tijdens een proef (vergelijk een proef met een etappe of race) gaat regenen is zeer onhandig. De wegligging neemt enorm af wat zorgt voor een slechte finishtijd of crash.
- Intermediates voeren water beter af, want zij hebben daar het profiel voor. Bij droog weer bieden ze echter minder grip dan slicks en veel water kunnen ze niet afvoeren.
- Regenbanden zijn zachte banden met veel profiel. Daarom kunnen die banden veel water afvoeren en door het zachte profiel heeft het veel contact met de weg, waardoor een goede wegligging.
- Regenbanden op droog wegdek zorgt dat het rubber letterlijk van de band afvliegt en de banden enorm hard slijten (binnen 10 minuten kan alle profiel van de band verdwenen zijn).
De juiste banden keuze zorgt voor een grote tijdswinst ten opzicht van de concurrentie en heeft een grote invloed op winst of verlies. Daarom liet ik altijd heel veel banden meenemen, ookal was de kans een bepaalde band nodig te hebben gering. Het weer kan ik immers niet beïnvloeden, maar de banden wel.
Juiste banden zorgen dus voor meer grip, wat zorgt voor:
- Hogere snelheid in bochten
- Korte remweg
- Sneller accelereren (minder wielspin)
Er moet echter wel een nuance gemaakt worden. Een personenauto is geen rallyauto. Met een personenauto hoort ook niet gereden te worden zoals met een rallyauto. De belasting van de banden is daarom ook veel minder. Ondanks dat de nadelen minder doorwerken zijn de gevolgen van de verkeerde banden niet anders.
Terugkomend op winterbanden, banden met meer en ander profiel dan zomerbanden en zachter rubber, zorgt dat voor een (flinke) toename van grip onder de juiste omstandigheden.
Deze zijn:
- Kou (in de vuistregel van 7 graden en kouder kan ik mij goed vinden)
- Veel regen
- Sneeuw
Zachte banden zorgen voor een beter contact en daarmee betere wegligging in koude omstandigheden. Rubber heeft namelijk de eigenschap harder te worden als de temperatuur afneemt en zachter, wanneer de temperatuur toeneemt.
Veel regen zorgt dat het rubber snel afkoelt, waardoor de banden niet erg warm worden en veel profiel zorgt dat het water goed afgevoerd kan worden.
Bij sneeuw moet de band zich ‘vast kunnen grijpen’ in de sneeuw. Door veel profiel kan dat. Winterbanden zijn dus super, mits, zoals vermeld op WelkeWinterbanden.nl, tijdens winterse omstandigheden. Het is dus zeker zo belangrijk om, wanneer de ergste winter voorbij is, terug te wisselen naar zomerbanden. Dat is minstens zo belangrijk als het gebruiken van winterbanden wanneer de winter begint.
Een andere optie, waar ik weinig over terug zie op deze site zijn all-weather banden. Sommige mensen zeggen met die mensen altijd goed te zitten. Die mensen hebben een punt, gezien all-weather banden harder profiel hebben voor betere wegligging met warmer weer. Tevens hebben die banden veel profiel voor winterse omstandigheden.
De mensen die kiezen voor all-weather banden hebben dus een punt. Naar mijn mening alleen wel een zeer slecht punt. Ik hou niet van compromis sluiten wanneer het op prestaties aankomt. Tijdens het racen ging mij dat enkel om meer grip voor snelheid, maar voor normaal weggebruik is het voordeel veiligheid. Dat komt terug in de eerder genoemde voordelen meer grip, waardoor minder snel glijden in bochten en een kortere remweg.
All-weather banden hebben enkel voordelen als je niet bereid bent om twee keer per jaar banden te wisselen. Het zijn voor mij dus net-niet banden onder alle omstandigheden die ik dan ook graag afraad. Ik zou het ook niet in mijn hoofd halen altijd met opgesneden (extra profiel aangebrachte) intermediates te rijden.
Kortom, de juiste banden zorgen voor meer grip en daarom meer veiligheid. Winterbanden zijn veel meer geschikt voor de weersomstandigheden in de winter en daarom beter dan zomerbanden. Ik kan iedereen dus winterbanden aanraden. Probeer het anders zelf eens uit. Probeer maar eens op te trekken met een auto die staat op zomer- en daarna op winterbanden. Het verschil zal dan al merkbaar zijn. Idem voor glijden in bochten en aquaplaning. Eenmaal gereden met winterbanden in de daarvoor geschikte omstandigheden zal de keuze voor die banden ongetwijfeld bevestigen.
Ondanks alle voordelen schuilt er wel een gevaar in. Overmoedigheid. Toen ik begon met racen heb ik dat de harde weg geleerd te respecteren. Een rallyauto is gelukkig verstevigd en aan veel meer veiligheidsaspecten is gedacht. In een personenauto ligt dat anders. Pas bij winters weer daarom altijd je rijgedrag aan.